V soboto 28. novembra 2009 je v Dolenji vasi potekala velika občinska gasilska vaja na kateri je sodelovalo 9 prostovoljnih gasilskih društev in sicer: PGD Bukovica, PGD Davča, PGD Dražgoše, PGD Leskovec (iz okolice Ptuja), PGD Rudno, PGD Sorica, PGD Zali Log, PGD Železniki in PGD Selca.

Goreči objekt je bilo gospodarsko poslopje gričarjevga Slavka, Dolenja vas 111. Zaradi neznanega vzroka je zagorelo na severni strani objekta v prvem nadstropju. Zaradi hitrega širjenja se je požar hitro razširil tudi v drugo nadstropje. Tu naj bi se nahajala tudi ena ponesrečena oseba.

Da je požar izgledal bolj realen se je objekt zadimiv z dimnimi fontanami in dim mašino, ki so jo posodili kolegi iz PGD Leskovec. Prav tako so s seboj pripeljali lutko Ančko.

Več o sami vaji si lahko preberete s klikom na Preberite več…

Še enkrat hvala kolegom iz PGD Leskovec za udeležbo na vaji in posojeno opremo brez katere vaja ne bi bila tako realna s strani gasilcev in zanimiva s strani gledalcev.

Lp,

Matija

Pa še slike z vaje. Še več jih najdete s klikom pod spodnjimi slikami na Preberite več…

Na požar je najprej prispel PGD Selca z GVC 16/25 in GV-1 ter enota Dolenja vas z GVM-1. PGD Selca je postavil zunanje napade in pričel z gašenjem požara. Ker je bil ob izbruhu požara na obisku PGD Leskovec je na pomoč priskočil z GVC 24/50 in tremi člani. PGD Selca in PGD Leskovec sta izvedla notranja napada z dihalnimi aparati, Selca prek stopnišča, Leskovec pa s pomočjo lestve. Pričela sta z gašenjem in iskanjem ponesrečenca v 2. nadstropju. Zaradi širitve požara je na pomoč prispel tudi PGD Železniki z GVC 24/50, GVC 16/25 in GV-1 in PGD Bukovica. Napad sta obe društvi postavili z vzhodne strani objekta. Izvedla sta tudi dva notranja napada z dihalnimi aparati preko lestve v 1. nadstropje. Enota dolenja vas je medtem poskrbela za napajanje cisterne PGD Selca in Železniki iz hidrantnega omrežja. Zaradi težav z oskrbo vode je vodja intervencije na pomoč poklical ostala društva v občini Železniki PGD Dražgoše, PGD Rudno, PGD Zali Log in PGD Davča, ki so postavila verigo iz reke Sore do mesta požara v dolžini 400 metrov, PGD Sorica pa je postavila napad na goreči objekt.

Notranji napad PGD Selca je v 2.nadstropju našel ponesrečenca in ga iznesel preko stopnišča. Kmalu zatem je ponesrečenca našel še PGD Leskovec. Zaradi nevarnosti na stopnišču je ponesrečenca rešil s pomočjo vrvne tehnike.

Tudi PGD Bukovica je v objektu našla eno poškodovano osebo, ki so jo iznesli na varno.

Za vse ponesrečence so poskrbele članice PGD Selca.

PGD Bukovica je v objektu našel tudi plinsko jeklenko. Tudi to so iznesli izven gorečega objekta.

Zaradi dobrega delovanja in usklajenosti društev je bil požar dobro uro po izbruhu omejen in pogašen.

Na koncu vaje se je napravila še analiza vaje. Seveda pa brez sendviča in pijače tudi tokrat ni šlo.

Občinska gasilska vaja Dolenja vas 2009